Turkoane Alexandra

Ce Tip De Ten Ai?

Ce Tip De Ten Ai?

Hai să vorbim un pic despre fond de ten, pentru că nu există o zi în care să nu fiu întrebată ce fond de ten recomand, și observ că este cea mai adresată întrebare către toți make-up artiștii.

Așa că…vin din nou cu informații pentru tine, care sper și îmi doresc din suflet să te lămurească.

Există câteva mari categorii de tipuri de ten:

 • Gras
 • Uscat
 • Mixt
 • Normal

Dar pe lângă acestea se mai adaugă niște caracteristici:

 • Sensibil
 • Deshidratat
 • Acneic
 • Hiperpigmentat (melanoza – melasma)
 • Depigmentat (vitiligo)
 • Matur
 • Rozaceic
 • Cuperozic

Nu o sa intru în detalii, ci doar o să îți ofer o mică explicație pentru fiecare, ca să înțelegi cu ce tip de ten ai de-a face înainte să te apuci de machiajul unei cliente, sau poate chiar tu nu știi să depistezi tipul tău de ten.

Tenul GRAS

Este foarte ușor de depistat. Fiecare ten prezintă anumite caracteristici specifice tenului gras. 

Putem întâlni pori dilatați și/sau coșuri. Orice zonă a pielii care prezintă coșuri și/sau pori dilatați înseamnă că ea va secreta sebum. Avantajul acestui tip de ten este că îmbătrânește foarte greu, fiind tot timpul hidratat de la sebum.

Tenul MIXT

Este de fapt o combinație între ten gras și alte tipuri de ten. Zona grasă este zona T, care înseamnă frunte, nas și bărbie.

Tenul USCAT

Se simte de la atingere că prezintă uscăciune. Pielea este mai rigidă iar ridurile apar mult mai repede la o persoană care are acest tip de ten.

Tenul NORMAL

E ceva ce ne dorim cu toții să avem, și chiar îl avem, dar în combinație cu alt tip de ten. Pielea este curată, uniformă, elastică, la atingere catifelată. Nu prezintă pori dilatați, coșuri decât în anumite perioade ale lunii și nici zone uscate.

Nu te-am băgat adânc în dermatologie, că oricum nu ai ce face cu restul informațiilor în domeniul în care lucrezi. Keep it simple. Mai bine știi esențialul și îți ocupi atenția exact cu lucrurile care sunt importante.

Nu ești medic dermatolog și nici nu vei deveni (decât dacă te vei hotărî să schimbi domeniul de activitate) 

Continuăm cu restul caracteristicilor pe care le poate avea unul din cele 4 tipuri de ten. 

Ele niciodată nu vor fi singure, ci împreună cu una din marile categorii, sau chiar cu mai multe.

Nu voi explica combinațiile posibile, pentru că sunt multe, dar îți voi spune caracteristicile și cum poți să le depistezi pentru a-ți fi ușor să înțelegi.

Sunt deja renumită pentru explicațiile mele pe care le consideram tot timpul pentru copii, și căutam să folosesc cuvinte fandosite, dar pe care nu le înțelegeam nici eu, dar mai persoanele cărora mă adresam.

Nu știu cât ți-am dat acum lumea peste cap cu aceste informații, dar este mai bine să înțelegi exact care este treaba cu tipul de ten care provoacă atât de multe controverse. 

Tenul SENSIBIL

Se înroșește la demachiere, sau la orice atingere ușoară. 

Tenul DESHIDRATAT

Prezintă cojițe la suprafață și senzație de ”strângere” a pielii.

Tenul ACNEIC

Prezintă coșuri, multe, albicioase, sau roșii, cu puroi sau nu. Dacă ai 3 coșuri NU ai ten acneic.

Tenul HIPERPIGMENTAT 

Are ca rezultat pete întunecate de piele care sunt de culoare maro deschis până la negru și pot varia în funcție de dimensiune și formă.

Tenul DEPIGMENTAT

Are ca rezultat decolorarea pielii. Ca afecțiuni pot fi vitiligo, psoriazis, pitiriazis, dermatita atopică.

Tenul care prezintă ROZACEE

Se manifestă prin apariția vaselor de sânge micuțe, la suprafața pielii, în special pe centrul feței.

Tenul care prezintă CUPEROZĂ

Cuperoza este cel mai des întâlnită în rândul persoanelor cu elasticitate scăzută la nivelul capilarelor. Este întâlnită la nivelul obrajilor și nasului.

Tenul MATUR

Este tenul care prezintă riduri sau linii fine, și se întâlnește la persoanele de peste 35 de ani.

Dacă îți plac aceste informații și vrei să primești câteva recomandări de produse pentru fiecare categorie în parte, lasă-mi un comentariu, și voi reveni.

Te pup, 

Alexandra Turkoane

Nu uita să mă urmărești și pe rețelele de socializare

Instagram: Turkoanealexandra.ro și turkoaneshop.ro

Facebook: Turkoane Alexandra și Turkoane Makeup Studio

Youtube: Alexandra Turkoane 

 

2 thoughts on “Ce Tip De Ten Ai?”

 1. Bună,

  Din ce tocmai am citit, constat faptul că am un ten mixt si sensibil. Îmi poți recomanda, te rog, un fdt pe baza acestor caracteristici ale tenului și o pudră, eventual, o rutina adecvată de Skincare?

  Mulțumesc!

  1. Bună Elena, aceeași combinație de ten o am și eu, deci pot să îți recomand o combinație perfectă pentru el. Am testat sute de fonduri de ten pe mine și am rămas la câteva preferate.

   O combinație ar fi Mark Wirlen Invisible împreuna cu Mark Wirlen Velvet. Le găsești pe https://turkoaneshop.ro/Fata/Fond%20de%20ten. Acesta se poate folosi zilnic pentru că are la bază apă și nu afectează tenul deloc.

   O altă combinație este Mark Wirlen Invisible împreună cu fondul de ten Maq Pro Fluide Couvrant. O combinație genială care rezistă și arată superb pe ten. Le poți lua pe toate de pe http://www.turkoaneshop.ro. Azi este ultima zi de reducere și poate ai ocazia să profiți :*

   Un alt fond de ten care mi-a plăcut este Paris Berlin – Le Mini Fluide, însă acesta nu se poate folosi zilnic pentru că poate duce la apariția coșurilor. Este un fond de ten waterproof care arată genial pe piele și rezistă foarte mult, însă nu lasă pielea să respire. de aceea se foloseste doar o dată la câteva zile, sau doar la evenimentele speciale.

   Te puuup :*

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *