Turkoane Alexandra

Despre motivație

Despre Motivația….de a merge mai departe!

Cum ai ajuns așa de recunoscută în acest domeniu?

Ai avut un sprijin în domeniul acesta? Ce te-a făcut să mergi mai departe?

Cum te-ai motivat să nu renunți niciodată?

Cum ai reușit să devii atât de bună în meseria pe care o practici?

Ce te făcea să lupți în continuare atunci când încă nu erai un make-up artist cunoscut?

Ce te-a motivat să îți invingi temerile, să mergi mai departe, să crezi în arta machiajului, să nu renunți?

Cum ai reușit să îți invingi vocea care îți spunea că nu ești suficient de bună și că nu vei reuși?

Cum te-ai motivat la început să excelezi în această meserie?

Cum găsești motivația pentru a continua?

Toate aceste întrebări mi-au fost adresate la un moment dat, și vreau să scriu acest articol pentru că îți va fi de folos și ție cu siguranță. Chiar dacă nu activezi în domeniul meu, în orice domeniu te-ai afla poate ai întâmpinat greutăți, poate vrei să excelezi și nu știi cum să o faci, nu știi cum să te afirmi, nu știi cum să-ți aduni clienți, sau poate nu știi cum să ieși în evidență la jobul pe care-l ai. 

  • În oricare din aceste situații cel mai important este să fii TU. 

Naturalețea, sinceritatea, bunătatea și pozitivitatea vor câștiga întotdeauna în detrimentul unei persoane false, răutăcioase, arogante și pline de negativitate.

Contează să fii naturală, să îți arăți și părțile vulnerabile, să fii sinceră, cu riscul de a fi judecată de alți oameni. Tu ești deja cu 2-3 pași în fața lor și știi că judecată lor asupra ta nu este despre tine, ci este o consecință a propriilor experiențe și trăiri. Fii bună, dar nu bună selectiv cu oamenii, bună cu toții. Înainte să fi lipsită de încredere în omul din fața ta, pe baza traumelor din trecut, oferă încredere, fii “naiva” aia care spun toți că ești, pentru că ceea ce nu văd ei, și ceea ce nu știu ei, este că ATRAGI CEEA CE EȘTI! Dacă tu ești bună, și împrăștii bunătate în jurul tău, nu vei atrage experiențe negative, și chiar dacă ceilalți le vor vedea ca pe niște experiențe negative, tu deja vei știi că nu sunt nimic altceva decât niște LECȚII din care AI CULES ROADELE!

O EXPERIENTA = O LECTIE 

De tine depinde ce faci mai departe. Ai fost înșelată de iubitul tău? Și ce o să faci? O să renunți la bărbați toată viața? Prima mea “iubire” m-a părăsit în aceeași zi în care mi-am pierdut virginitatea. Și? Știi ce-am făcut? Am bocit evident ca orice puștoaică de 17 ani, și am suferit câteva luni, timp în care am învățat să “citesc” oamenii. Studiam bărbați (mult spus bărbați, erau băieți de până în 20-22 de ani), făceam comparații, îi asociam între ei, încercam să le găsesc puncte comune, să văd ce să aleg pe viitor, și ce să refuz. Studiam stilurile vestimentare, muzicale, plăcerile lor, hobby-urile, inteligența, și cel mai mult studiam ochii și privirea lor, și în general a oamenilor. Dacă mă conectez la tine îți pot citi suferința în ochi, sau fericirea, încrederea sau neîncrederea, ce te măcina sau nu. De ce? Pentru că nu am vrut să mai fiu înșelată. Crezi că m-a ajutat? M-a ajutat, și încă mult, atât în toate relațiile mele amoroase, cât și în relațiile mele sociale.

Un lucru pe care-l știu doar persoanele care citesc cărți de dezvoltare personală este că ne alegem bărbați în funcție de traumele din copilărie. Tatăl meu a lucrat mult, îl vedeam seara târziu, si petreceam timp în weekend, asta dacă nu lucra și atunci. Fiind atașată de el, îmi alegeam bărbați indisponibili din punct de vedere emoțional, pentru că trebuia să regăsesc “confortul” de acasă și în relația pe care o aveam cu bărbatul respectiv. Atrăgeam bărbați care înșelau, bărbați care lucrau foarte mult, și care nu puteau să îmi ofere timp în doi, un timp după care tânjeam în familia mea, dar în același timp în momentul în care atrăgeam un bărbat care putea și voia sa îmi ofere mai mult decât mă așteptam eu, pentru mine nu prezenta interes, sau mă speria foarte tare o legătură mai puternică și mai profundă. De ce crezi? Pentru că era teren necunoscut pentru mine. Nu am avut parte de asta în familie, și era de la sine înțeles să nu mă simt “ca acasă”. Bineînțeles cu timpul, după ani și ani, am înțeles problema mea, cea care am spus mai sus, am înțeles de ce atrăgeam lucruri nepotrivite, și bărbați nepotriviți, pentru că eu fix aia căutam. Căutam confortul și familiaritatea de acasă. 

A fost o paranteza mai lungă care a avut intenția să te facă să înțelegi că poți trece peste absolut orice lucru și orice experiență în această viață, trebuie doar să înțelegi de ce ai avut parte de acea experiență. 

De fiecare dată când aveam parte de o experiență care din punctul meu de vedere nu trebuia să o am, nu întreb “De ce mi se intamplă asta?” ci puneam întrebarea “Ce trebuie să învăț din această experiență?” și asteptam răspunsul care uneori venea imediat, alteori îl așteptam câteva zile, a durat chiar și un an până să vină răspunsul meu. Am înțeles cu timpul, că răspunsurile vor veni spre mine când sunt pregătită. 

Ai terminat un curs de baza și într-un an nu ai reușit să-ți aduni o mână de cliente? 

Clientele nu pică din cer. Clientele trebuie atrase spre tine. Trăim în era internetului, era social media. Toată lumea se promovează, toată lumea face cursuri de tot felul, așa cum ai facut-o probabil și tu, și așa cum au făcut și cele de pe vremea mea. Dar asta nu trebuie să fie un impediment pentru tine, că și altele au făcut cursuri, că sunt atatea care profeseaza în orice domeniu. Luăm un exemplu banal: Magazinele PROFI. Cine e din Timișoara și cunoaște zona Aradului, știe ca sunt 3 magazine PROFI într-o singura intersectie. O SINGURA INTERSECȚIE!!!! Tu realizezi ce înseamnă asta? Dacă Profi poate să țină 3 magazine într-o singură intersecție, unde sunt aceiași cumparatori, pentru că vorbim de aceeași zona, ai curajul să mai îmi spui că nu ai cliente? Și că nu vin clientele la tine? Scuzele care rulează în capul tău:

Nu sunt în zona potrivită, lucrez acasă, nu am condiții să lucrez acasă, am copii, nu am experiență, nu am produse, nu am timp, nu am bani să investesc, nu am talent, nu am norocul tău /nu sunt ca tine, nu sunt ca cealaltă, nu sunt…… sunt scuze și atât. Revino cu picioarele pe pământ, și ia atitudinea potrivită ca să reușești în orice domeniu ți-ai propus. Dar atenție, succesul nu vine ușor, vine cu muncă, vine cu eșec, vine cu reușite, cu suișuri și coborâșuri, cu bani aruncați, dar și cu bani câștigați. Și știi cu ce mai vine? Cu satisfacția că faci ceea ce-ți place și nu vei fi nevoită să muncești toată viața. Pentru că în momentul în care faci ceea ce-ți place, nu se simte ca o muncă, ca o corvoadă, chiar e o adevărată plăcere. Ai libertatea și siguranța să faci orice dorești și oricând dorești. Indiferent de domeniul în care activezi, dă tot ce e mai bun din tine și investește în tine.

Am citit ceva foarte interesant ieri: “Zig Ziglar spune că a înțeles ce înseamnă vânzările în momentul în care, copil fiind, a văzut un vânzător de Biblii care, atunci când un potențial client i-a spus că n-are bani să cumpere una, a întins Cartea Sfântă spre el și l-a rugat, cu o voce stinsă: „Pune mâna aici și mai spune o dată, te rog!” 

Stabilește-ți prioritățile! Se cheltuie zilnic atât de mulți bani online, de nu poți ține evidența la nr zerourilor. Deci nu veni cu scuză că lumea nu mai are bani să vină la machiaj. Vezi ce s-a întâmplat după pandemie….unde au fugit femeile prima dată? La saloane, să se vopsească, să-și facă manichiura, să se epileze, să se tundă, chiar și eu am făcut asta, și multe dintre femei au facut-o. Domeniul beauty orice ar spune lumea fricoasă în ziua de azi, nu va muri niciodată, pentru că femeile se machiază de pe vremea Cleopatrei, au fost atâtea evenimente catastrofale în lumea asta, și voi credeți că 3 luni de pandemie o să oprească femeia să își satisfacă nevoile? :)))) Hai să râdem împreună :)))) 

Înlătura piedică cu piedică! Am cliente care cumpără produse de machiaj, absolvente a unui curs de bază, de un an, doi, și ele investesc o grămadă de bani în produse, dar nu au curajul să machieze o clientă. Accept că nu te simți pregătită prima lună, a doua lună…dar în acest ritm nu vei fi niciodată pregătită. Am mai citit o chestie super tare într-o carte: – În timpul unui webinar de vânzări, autorul primește o întrebare de la un potențial cursant: “Dacă acum nu sunt convins, când este momentul să mai încerc?” – Răspuns: “Din păcate pentru tine, niciodată!” Genial mi s-a părut!

Fă cursuri de marketing dacă nu știi să te vinzi! Oricât de urât sună, “să te vinzi”, asta este realitatea, ca să poți avea succes trebuie să știi să te vinzi. Înseamnă să știi ce strategii să aplici pe domeniul tău pentru a avea succes. Primul pas spre succes l-am spus în al doilea paragraf de la începutul articolului. Eu după 10 ani m-am apucat de un curs de business special creat pentru domeniul meu. Și mai vreau să urmez un curs care mă atrage de câteva luni, însă nu porniseră înscrierile pentru el până săptămâna trecută. Rolul banilor este să circule, și îmi place să îi folosesc în scopul educației mele. E un lucru pe care pun mare accent. Am făcut un curs de bază pentru machiaj, și peste 60 de masterclass-uri și seminarii de make-up în cei 10 ani de activitate. Am făcut și curs de fotografie pentru a învață cum să fac poze clientelor mele, și pentru a-mi fi ușor să îmi promovez activitatea. Am citit cărți de dezvoltare personală, care au costat și ele câteva mii de lei, dar niciodată nu mi-a părut rău de banii pe care i-am cheltuit în scopul evoluției mele! Acesta este un alt secret al succesului. Bagă bani ca să faci bani. În orice te ajuta să produci bani. Dacă te gândești la ce m-au ajutat cărțile de dezvoltare personală, că alea nu aduc bani, te înșeli. M-au ajutat să-mi schimb modul de a gândi, să-mi schimb modul de a acționa în afacerea mea, de a mă purta cu clienții, cu oamenii din jurul meu, astfel atrăgând oameni lângă mine, clienți, cursanti, care îmi aduc bani pe viitor. Dar cel mai important ce mi-au adus cărțile este LINIȘTEA INTERIOARĂ, PACEA ȘI FERICIREA INTERIOARĂ, care din păcate nu o vei obține niciodată dacă goana va fi după bani în această viață. Un om care are parte de liniște, pace și fericire, nu se gândește la bani, se gândește la cum să îi ajute pe ceilalți să obțină ce au obținut și el cu multă implicare. Ce mi-au mai adus cărțile? Încrederea și capacitatea de a scrie pentru tine, chiar dacă nu folosesc un limbaj elaborat. Niciodată nu mi-a plăcut să folosesc cuvinte scoase din DEX, ci să mă adresez de parcă te cunosc de o viață. Așa sunt eu, naturală, sinceră, prea sinceră și prea directă pentru unii, dar nu îmi trăiește nimeni viața:)  

Creează conținut atât pe Facebook, cât și pe Instagram! Fă postări atrăgătoare, ia-ți modele, și fă-le poze clare, la lumină bună, și inclusiv pe partea lor fotogenică, sau în așa fel încât să arăți lumii că vrei să scoți în evidență cu ceea ce te ocupi. Încadrează modelul frumos în poză, fii atentă la detalii, cum îi stă bluza/maieul, dacă se vede sutienul, dacă are vreo șuviță pe față, dacă nu stă vreo geacă bine, dacă fundalul iasă prea tare în evidență, dacă e mizerie pe fundal, chestii aruncate pe mese, sau poate haine pe pat, sau mai știu eu, vreo șosetă pe jos :))). Fii atentă la toate detaliile, pentru că ele fac diferența. În ziua de azi, nimeni nu mai merge la niciun serviciu până nu se uită online să îi vadă munca, să vadă rezultatele, iar eu dacă văd că tu nu știi să faci poze la cliente, dar totuși machiezi frumos, sunt 50%-50% șanse să vin la tine. Mărește procentajul oferind calitate și atenție la detalii. Atenția la detalii în munca ta. Dacă ești hairstylist ai grija ca Ombre-ul să nu fie Homebrew :))), trecerile de la o culoare la alta să fie foarte fine pentru a atrage privirile atât a oamenilor online, cât și în viața de zi cu zi, chiar fără ca tu să știi, poți avea potențiali clienți. 

Nu asculta și nu cere părerea și sfaturile nimănui care nu a realizat ceva în viața! Am zis de multe ori că oamenii vorbesc prin prisma friciilor personale, și așa și este. Zodia mea este mai încăpățânată, și când mi se spune că nu pot să fac un lucru, mă ambiționez să reușesc. Dar aia nu înseamnă că și tu funcționezi așa. Eu am terminat Facultatea de Farmacie. Am urmat 5 ani de facultate, în care nu profesez și nu o voi face vreodată. Nu este o meserie pentru mine. Nu este o meserie care mă atrage, și am făcut-o pentru că așa au vrut părinții mei. Să urmez o facultate importantă, să se mândrească că au avut o fată la Farmacie, nu a contat că am luat nota 5.75 la admiterea de la facultate. Ei aia au vrut să fac și eu aia am făcut. Dar ambiția mea….a fost mai puternică, pentru că în anul 3 deja aveam media anuală peste 9. Mi-a fost ușor? Pe naiba! Dar satisfacția că am reușit dintr-o notă mica la admitere să trec treapta din anul 2 și din anul 3 să trec la fără plată, era al naibii de mare. În fiecare sesiune eu aveam de lucru, pentru că din anul 2 m-am apucat de machiaj. Mă ajuta soțul meu să învăț mai repede pentru examene, sau mă descurcam cum puteam :)))) Am talentul să fac bani din orice, și nu mi-e rușine de asta, și nici nu sunt plină de mine că spun asta, dar toată viața am știut că pe ce pun mâna iasă aur, pentru că așa mi s-a demonstrat de fiecare dată. Ori știu pe ce să pun mâna, pentru că mă cheamă intuiția, cert este că și oamenii în care am crezut că vor reuși, și i-am sprijinit au reușit.

  • Ce m-a motivat sa continui? Dorința de a deveni o variantă mai bună a mea, de la o luna la alta!

Schimbă mindset-ul! Știi ce este cel mai greu într-un business? Nu este LANSAREA ci EVOLUȚIA. E ușor să te lansezi, greu este să te ridici mai sus și mai sus de-a lungul anilor, când apar și alții pe lângă tine, care vin din urmă, și te ajung, să te zbați să fii măcar încă un pas în fața lor. Toate cele care mi-ați scris aceste întrebări nu aveți încă mindset-ul potrivit. Teama de eșec există dacă vezi eșecul ca pe un eșec și atât. Eu văd eșecul ca pe o lecție.

  • Cum am reușit să-mi înving vocea care-mi spunea că nu sunt suficient de bună și că nu voi reuși? Demonstrându-i că nu are dreptate! Vocea interioară se educă, cu afirmații zilnice, pozitive, și acțiuni în direcția opusă vocii. Educația durează. Oferă-ți timp și răbdare. Nu te judeca!
  • Cum am reușit să devin atât de cunoscută și să îmi formez o clientelă? Înainte să spui că tu nu ai succesul meu, spune că nu ai vechimea mea. Totul am făcut în timpul celor 10 ani de activitate. Cu toții am avut sau încă avem tendința să ne comparăm cu alții care au mai multă experiență ca noi. Comparația e greșită. Corect este să înveți de la fiecare. Nu știi prin câte a trecut celălalt. Ce a trebuit să facă ca să ajungă la nivelul respectiv, poate a avut greutăți, a dus lupte interioare grele cu el. Pe dinafară totul pare roz, nu este! Nu a fost nici la mine roz, în momentul în care mi-am schimbat gândirea, s-a schimbat și viața mea. Am început să am mai mult succes, să fiu mai apreciată, mai îndrăgită, mai susținută. Totul se schimbă în jurul tău când tu te schimbi. 
  • Ce mă făcea să lupt în continuare atunci când încă nu eram un make-up artist cunoscut?

Încrederea pe care o aveam în mine și pasiunea pentru meseria mea. Sentimentele pe care le aveam când mă machiam, când stăteam nopțile pe Youtube, și nu voiam să adorm până nu vedeam tot tutorialul până la sfârșit, iar apoi abia așteptam să mă trezesc ca să mă machiez și să pun în practică tot ce învățasem cu o noapte în urmă. Soțul meu, care era doar iubitul meu pe vremea aceea, mă susținea și avea încredere în mine. Și clientele care au început să vină către mine cu ușurință. 

A fost ceva ce am atras în viața mea ca un magnet, și sunt recunoscătoare pentru fiecare clientă pe care am avut-o, pentru fiecare urmăritor și pentru fiecare persoană care îmi lăsa un mesaj sau un comentariu și mă încurajează și susține. Îți mulțumesc și ție pentru că citești, și îți sunt recunoscătoare <3 

Lasă-mi un comentariu cu ce te motivează pe tine, poate vei reuși să ajuți în mod indirect pe cineva care îți va citi comentariul<3 

Spread LOVE, KINDNESS, PEACE, întotdeauna și oriunde pe unde mergi!

Te iubesc! 

1 thought on “Despre motivație”

  1. Iti multumesc Anca, tu atragi genul acesta de oameni spre tine, pentru ca si tu esti intr-o continua evolutie si intr-o continua cautare <3 Ma bucur ca ai dat de acest articol si ca ti-a placut :* Iti doresc o viata plina de reusite, impliniri interioare si bucurie. Te pupacesc :*

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *